Seizoen 2024/2025:
"Licht op Italië"
De cursus het komende seizoen: 9 lessen op locatie plus stadswandeling.
Les 1: Egyptomania
De fascinatie voor de oude Egyptische beschaving bestond al honderden jaren vóór onze jaartelling. De Joden schreven er over in het Oude Testament, De Griekse schrijver Herodotos ging op onderzoek en Alexander de Grote veroverde Egypte. Wij bekijken de achtergronden van het unieke Nijlmozaïek in Palestrina. Wie maakten het? Voor welke opdrachtgever? Wat stelde het voor en welke functie had het voor de Romeinen?
Les 2: Ostia, de haven van het Romeinse Rome
Wat kunnen we in Ostia nog zien van de geweldige zeemacht van de Romeinen en hun handel over zee met alle streken rond de Middellandse Zee?
Les 3: Ravenna
De veroveraar van het Romeinse rijk, Theoderik, zag zichzelf als een Romeins keizer. Hij was Romeins opgevoed en was Christen. Hij bouwde paleizen en kerken in Ravenna en hoopte ook het Oost Romeinse rijk eens met het Westen weer te kunnen verenigen.
Les 4: De Koopman van Prato
Francesco di Marco Datini, opgeklommen van loopjongen tot vermogend koopman rond 1400. We volgen hem vanuit Prato naar Florence, waar hij druk, druk, druk is met zijn zaken en zijn kunstaankopen.
Les 5: De Bijbel als kunstproject deel 2
Dit seizoen richten we onze aandacht op de periode na het vroege Christendom en het ontstaan van de Christelijke kunst. De kunst in de Middel eeuwen tot aan de renaissance is nog bijna 90 procent religieus. Welke thema's kregen in deze periode de nadruk en waarom?
Les 6: Urbino
Federico da Montefeltro, hertog van Urbino is in de 15e eeuw een vermogend man geworden door zijn successen op het slagveld. Nu gaat hij zijn fortuin besteden aan een mooi paleis, een Studiolo en een kunstverzameling.
Les 7: Veronese
Paolo Bazaro, zoon van een steenhouwer in Verona in de 16e eeuw was voorbestemd ook steenhouwer te worden. Maar vanwege zijn tekentalent werd hij in de leer gedaan bij een schilder. Zijn grootste successen boekt hij in Venetië. Waar hij zich Paolo Veronese laat noemen.
Les 8: Lucca
We maken een wandeling door het prachtige oude stadje Lucca
Les 9: Rafael
Rafaello Sanzio uit Urbino zoon van hofschilder Santi aldaar, groeit in Rome in de 16e eeuw uit tot rivaal van Michelangelo. Hij mag de pauselijke vertrekken in het Vaticaan decoreren met fresco's.
Les 10: Utrecht stadswandeling
We maken een sluipdoor kruipdoor wandeling door de steegjes van het oude centrum waarin we verscholen kloostergrond ontdekken, een schuilkerk uit vroeger tijd en de Zeven Straatjes gebouwd uit de nalatenschap van een vermogende 18e eeuwse bierbrouwer.
Copyright: Weg van het Alledaagse.nl